مهارت خودآگاهی ابعاد مختلفی دارد و شناخت از خود زمانی کامل است که در برگیرنده تمام ابعاد باشد. از جمله این ابعاد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
شناخت ویژگی های جسمانی
افراد با ویژگی های جسمانی متفاوت متولد می شوند. برخی از این ویژگی ها قابل تغییر و برخی غیر قابل تغییرند. یکی از این ویژگیها موجب میشود احساس خوبی نسبت به خود داشته باشیم و دیگری احساسات منفی را در ما می انگیزند. شناخت ویژگیهای جسمانی مختلف کمک میکند تا با ویژگیهای غیر قابل تغییر مان کنار بیاییم و ویژگی هایی را که می توانیم تغییر دهیم و اصلاح کنیم.
شناخت افکار و احساسات
وجود ما فقط از یک بخش جسمانی تشکیل نشده است و بخش دیگری دارد که کنترل کننده احساسات و بعد روانی ما است. احساسات و افکار انسان ها تاثیر بسیار زیادی بر رفتار آنان دارد. افکار منفی و مثبتی که در ذهن ما شکل می گیرند منشاء بروز هیجانات مختلفی هستند که میتواند تاثیر منفی یا مثبتی بر عملکرد ما داشته باشد افکار و احساسات منفی به عنوان خرابکار های ذهنی در بخش هوش مثبت معرفی شده اند.
شناخت باورها و ارزشها
باورها و ارزش ها در انتخاب راه و روش و مشی زندگی بسیار موثر هستند. باورها افکاری هستند که آنها را پذیرفته ایم و ارزشها ملاک و معیار هایی هستند که به وسیله آن باورها و رفتار خود و دیگران و پیرامون خود را ارزیابی میکنیم. محیط تولد ، خانواده ، افراد و شرایطی که تحت آن تربیت شده ایم و جامعه همه در شکل گیری باورها و ارزشها نقش دارند.
این چهارچوب ها باعث میشود نگرش افراد با هم متفاوت باشد. آگاهی داشتن نسبت به باورها به ما کمک میکند تا بتوانیم اهداف واقع گرایانه تری برای زندگی خود در نظر بگیریم. شناسایی و آگاهی یافتن از ابعاد مختلف وجودمان به ما کمک میکند تا در مهارتهای زندگی عملکرد موفقی داشته باشیم و بتوانیم از بالاترین سطح توانایی های خود استفاده کنیم.
برای اطلاعات بیشتر مفهوم خودآگاهی و بهبود مهارت خودآگاهی را ببینید.